VILKEN ÄR DIN DRIVKRAFT?
Min drivkraft som arkitekt är att utifrån samhällets förutsättningar utveckla projekt med utgångspunkt från platsens eller byggnadens förutsättningar, så ändamålsenligt, konstruktivt, vackert och så hållbart det är möjligt. Att hela tiden finna den optimala lösningen med fokus på ekonomi, människan och naturen. Resultatet skall berika och tillföra något till den redan byggda miljön på ett resurssnålt sätt. I det dagliga arbetet är lust och glädje självklara drivkrafter också.
VILKA FRAMGÅNGSFAKTORER SER DU SOM VIKTIGA FÖR DIG SOM ARKITEKT?
Att arbeta fram ett projekt består av en rad olika processer. Men som en bas i ett lyckat projekt ligger just lust och nyfikenhet, förståelsen för verksamheten, konsten att kunna lyssna och framförallt att skapa ett positivt samarbetsklimat mellan beställare, konsulter och arkitekt. Att utmana sig själv och andra i att våga tänka och pröva nya vägar är också en framgångsfaktor. En beställare som vågar släppa taget lite och lita på mig som arkitekt leder oftare till ett bra slutresultat.
HUR SER DU PÅ FRAMTIDENS INREDNING, MILJÖ OCH TRENDER?
Varje generation har behov av att spegla och forma sin tid. Med ett ökat miljö- och hälsofokus ser jag framtiden ta ytterligare ett steg närmre de naturliga robusta materialen med mindre energi- och kemikaliebelastning och där även återbrukade byggprodukter och inredning på ett självklart sätt tar plats med en ny ”twist”. Jag ser ordet patina upphöjas till ett trendord där slitaget ger en berättelse och en äkthet och där intresset för vad handen kan utföra återigen stärks.
Utmaningen kommer att vara att våga landa i miljöer där allt kanske inte är helt perfekt, men där vetskapen om betydelsen av de medvetna valen av såväl nya som återbrukade produkter skapar trender och varumärkesbyggande. Vi kommer även se hur ytterligare steg tas i arbetsmiljöer och i bostäder med att bjuda in naturen eller flytta ut i naturen för att vi ska må bättre och tillgodogöra oss vad dagsljuset, växtlighet och naturljud har att tillföra oss människor. Dagens forskning kring hur arkitektoniska egenskaper har en stressreducerande effekt kommer sannolikt också innebära ett genomslag i kommande miljöer.
MÖJLIGHETER SER DU MED MATERIALET STEN OCH GRANITKERAMIK?
Naturstenen är grunden i merparten av alla arkitekturhistoriska byggnader. Den står för bärkraft, beständighet och skönhet. Det ligger i människans natur att vara nära och njuta av sten, vi älskar kustens solvärmda klippor, att bereda mat på stenskivan i köket, eller att samlas på gator och torgs stensättningar. Så vi kommer alltid att vilja omge oss av naturmaterialen sten och granitkeramik. I takt med att medvetenheten ökar kring vad som är beständigt och hur vi kan nyttja vår redan byggda miljö, så tror jag att vi kommer att få se ett förnyelseskede i vårt samhälle där befintliga byggnader ses som en resurs istället för att rivas och dess fasader kan tas om hand med t ex nya system med stenskivor i varierande format.
Då vi idag ser att påväxten på senare tiders putsfasader kommer att bli besvärande och att skivmaterial i fibercement av olika slag kan åldras på ett mindre attraktivt sätt, kommer det att komma en renässans för både natursten och granitkeramik. Även livscykelanalysen, LCA, kommer att bli en än mer central faktor i byggnadsprocessen framöver. Jag tänker att stenmaterial i specialformat även kan finna nya användningsområden i byggnadshistoriska miljöer och inom landskaps- och trädgårdsprojekt.