Vi intervjuar Jesper Ståhl – en frilansande designer som brinner för dialogen

Konst för mig är inspiration. Konstnärer skapar och experimenterar med uttryck och ser saker från nya eller alternativa perspektiv, ofta utan de begränsningar som finns när man jobbar som designer. Med det sagt så är det just begränsningar som är utmaningen och som driver kreativitet – för såväl konstnärer, designers och entreprenörer. Konst berör, bra konst inspirerar till lust och lekfullhet. Fantastisk konst är upplevelser som visar på möjligheter man inte tidigare tänkt på. 

VILKEN ÄR DIN STORA DRIVKRAFT?

Min drivkraft som designer är att skapa, att lösa problem genom design. Jag brinner för att koppla ihop det som vid en första anblick kan uppfattas som motsatser – teknik och känsla, precision och intuition. Kanske är det nyfikenhet som är min primära drivkraft… “Tänk om man skulle kunna…”. 

VILKA FRAMGÅNGSFAKTORER SER DU SOM VIKTIGA FÖR DIG SOM FORMGIVARE?

Goda samarbeten. För mig handlar det även om min förståelse för och nyfikenhet på den industriella processen. Avgörande är också att kunna sätta mig in i användarens behov och preferenser och skapa produkter som är relevanta och långsiktiga. Många av mina produkter har fått en lång livslängd och det är den bästa kvittensen för framgång, enligt mig. 

HUR SER DU PÅ FRAMTIDENS INREDNING, MILJÖ, TRENDER?

Jag tror på det personliga uttrycket. Att inte följa trender som snabbt ändrar inriktning, utan skapa varma inredningar, miljöer man trivs i – se bara hur hotellbranschen utvecklats de senaste åren. Jag tror vi som konsumenter är alltmer medvetna om kvalitet över tid, om hantverk och ursprung. Jag tror på allt större behov av flexibilitet, att förändra rummet för olika behov. Jag tror att magin som en bra belysning ger för styra uppmärksamhet, känsla och fokus i en miljö kommer användas ännu klokare. Jag tror konsten, unika saker med en story – gamla som nya – kommer få en mer självklar plats i både det privata och offentliga rummet. 

VILKA MÖJLIGHETER SER DU MED MATERIALEN STEN OCH GRANITKERAMIK?

Jag älskar bra material, material som tål att användas. Varje material har sin karaktär. Sten som ett äkta naturmaterial har en självklar plats som rätt använd adderar en taktil känsla och upplevelse av långsiktighet. Granitkeramik har nya möjligheter i dimensioner och applikationer vi nog bara sett början av. Möjligheten till att anpassa till specifika behov gör det ännu mer intressant.  

ERFARENHET AV DESSA?

I mitt samarbete med Vedum har vi i senaste serien Anno använt oss av en toppskiva i komposit-sten med underlimmad ho. I mitt egna arbete har jag använt liknande material för att skapa stora och lättskötta arbetsytor för köket. Där var jag noga med sådant som exakt överhäng, rundade hörn och fasade kanter på köksö och inklädnaden runt de fönster som tittar ut över Vättern. I min studio har jag en granitkeramik-skiva ”oxid ” som arbetsyta och som en del av min inredning. Jag gillar stora ytor. 

HUR SER DIN KREATIVA PROCESS UT?

Det kan jag skriva en hel uppsats om, men det viktigaste är att lyssna och observera. Att sätta sig in i ett företags specifika behov och möjligheter och skapa unika lösningar. I denna etapp krävs både inlevelseförmåga och kreativitet för att identifiera “vad”. Sen kommer den skapande processen, att kreativt söka “hur”. Jag skissar på lösningar i huvudet och i skissboken, för att med tiden bli alltmer konkret i 2D-ritningar och illustrationer i korrekta storlekar och proportioner. Jag introducerar 3D som är en viktig del av min kreativa process, jobbar med att definiera form digitalt, skapar renderade bilder och 3D-prints i någon av de printar jag har i min studio. Sen gillar jag att följa processen hela vägen mot produktion och lansering. Design handlar om resultatet, men inte minst om processen hur vi tar oss dit. Framgångsrik design handlar om det goda samarbetet. 

/ Jesper Ståhl, Designer